Wat is het ARCC?

Anaikatty Rural Community College is een centrum voor tweedekansonderwijs in Zuid-India.

Tweedekansonderwijs is geen ver-van-mijn-bed verhaal. In ons land verlaat meer dan 1 leerling op 10 de middelbare school zonder diploma. Dat vertellen de cijfers van de VDAB. Die jongeren zijn de zgn. ‘neets’, wat staat voor not in employment, education or training: het zijn jongeren die niet naar school gaan maar ook niet werken. En een diploma is nog altijd de beste garantie op werk. Hoe kunnen deze jongeren toch een betere toekomst tegemoet zien? Daar komt het tweedekansonderwijs om het hoekje kijken. Wil je toch loodgieter worden of eindelijk je middelbaar diploma halen? Als 18-plusser heb je in dat tweedekansonderwijs nog alle kansen. Een groeiend aantal jongeren grijpt ook die kansen.

Een onderwijssysteem dat neets opvist en nieuwe kansen geeft, bestaat niet in de landelijke streken in India. Het aantal ronddolende jongeren zonder iets om handen is niet te tellen in het prachtige bergachtige Anaikatty ten westen van de stad Coimbatore. In deze streek vind je veel dorpen van de Irula, een oorspronkelijke stammenbevolking in India. De Irula zijn een vriendelijke maar verlegen bevolkingsgroep die houdt van dans en muziek, honden en natuur. Ze vormen hechte leefgemeenschappen. Naast de Irula heb je ook nog de verpauperde plattelandsbevolking. Het grootste probleem in Anaikatty is het voortijdig schoolverlaten. De jongvolwassen generatie in dit gebied heeft nood aan verdere opleiding voor de ontwikkeling van hun leefgemeenschap in deze 21ste eeuw, afgestemd op en aangepast aan hun eigen cultuur en gewoontes.

In 2012 startte een student sociaal werk van de Hogeschool Gent een tweedekansopleiding op voor de Indische organisatie Dreamz. Het experiment sloeg aan en in 7 jaar tijd is het ARCC uitgegroeid tot een heus instituut waar tientallen jongeren vaardigheden leren om economisch zelfstandig te worden. De ARCC studenten worden begeleid in hun studie en voorbereid op examens om een officieel erkend diploma te halen. Eens afgestudeerd is er een loopbaantraject, ofwel in de vorm van het zoeken naar een geschikte job ofwel in de vorm van coaching bij het opstarten van een eigen zaak.

Het ARCC is opgedeeld in twee faculteiten: enerzijds is er de ‘Academics’ en anderzijds de ‘Field Training’.

Academics. Er worden tien beroepsgerichte cursussen georganiseerd: computer toepassingen, snit-en-naad, schoonheidsspecialist (manicure, pedicure, huidverzorging, …), hulpkok, mobile service, elektricien, verpleegassistent, boekhouden, en ook levensvaardigheden en gesproken Engels.

Field Training. Er is een speciaal team dat elk week opnieuw afgelegen dorpen bezoekt, school drop outs zoekt en contact met hen legt. Het team screent of er voldoende interesse is voor het organiseren van lessen basis computer (laptop) en/of snit-en-naad. Als dat zo is, wordt er een plaatselijk mini trainingscentrum opgestart, meestal in de gemeenschappelijke ruimte van het dorp. Op deze manier probeert men deze jongeren over hun schuwheid heen te krijgen om hen uiteindelijk uit te dagen een specifieke opleiding in het ARCC te gaan volgen.

Het ARCC wint steeds meer het vertrouwen van de bevolking. De succesverhalen stapelen zich op. Dat is zeker en vast te danken aan de enorme inzet van een toegewijd team van leerkrachten en ondersteunend personeel. Enkele van de staff zijn trouwens oud-studenten van het ARCC! De komst van de Belgische crew en het draaien van ‘The Voice of Anaikatty’ heeft zijn uitwerking niet gemist. Vier weken na onze terugkomst in België kwam er het ongelooflijke nieuws dat er 36 nieuwe leerlingen ingeschreven zijn en elke opleiding voor het ogenblik aan het maximum aantal studenten zit.

Het ARCC is dus springlevend, het gebouw bruist van activiteit en barst soms bijna uit haar voegen. Het wordt tijd voor de volgende en grootste stap van de afgelopen 7 jaar: DE BOUW VAN EEN EIGEN CAMPUS.

En dan richt de camera zich naar ons, naar u, naar jou en naar mij. Willen we ons samen inzetten om dit prachtige project te verduurzamen?

Bouwt u mee aan een campus voor het ARCC?